Nieuw jaar, nieuwe jij, toch? Nou, niet per se. Goede voornemens zijn meestal van korte duur – vooral als je geen actieplan hebt of geen activiteit vindt die je leuk genoeg vindt om regelmatig te doen. Het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment voor een nieuwe start met uw trainingsroutine. Weer in vorm komen na de feestdagen hoeft niet moeilijk te zijn, maar er zijn enkele trucs die u kunnen helpen het deze keer duurzamer te maken. Of u nu op zoek bent naar een effectieve thuisworkout of wilt deelnemen aan een fitnessles in de stad, hier zijn 12 tips om dit jaar weer te gaan sporten:
Maak een plan om je in te zetten voor wat je wilt doen
Misschien wil je beginnen met een tripje naar de dokter om je kaart te halen, maar spring niet zo snel in je routine zonder plan. Veel mensen beginnen aan een fitnessroutine zonder na te denken over hoe ze het zullen volhouden. Voordat je begint, zorg ervoor dat je een plan hebt voor hoe je je aan je fitness schema gaat houden. Doe onderzoek en zoek uit wat voor soort oefeningen u moet doen, hoe vaak u ze moet doen en hoe lang elke sessie moet duren. Denk ook aan eventuele belemmeringen die het voor u moeilijk maken om u aan uw fitnessroutine te houden. Als u bijvoorbeeld besluit deel te nemen aan een fitnessles, zorg er dan voor dat u een tijdstip en dag kiest die het beste passen in uw schema. Als u een fitnessroutine wilt beginnen als nieuwjaarsvoornemen, kunt u beter een paar weken voor 1 januari beginnen, zodat u genoeg tijd hebt om er een gewoonte van te maken.
Begin niet met gewichten en cardio.
Het is misschien verleidelijk om meteen in een zware routine te springen, maar de kans is groter dat u het opgeeft als u begint met iets dat u te moeilijk vindt. Als u een tijdje niet hebt gesport, begin dan met een training met weinig impact, zoals wandelen of yoga. Als u een specifiek doel voor ogen hebt, zoals afvallen of spieren opbouwen, kunt u later altijd intensievere oefeningen aan uw routine toevoegen. Als u bang bent dat een low-impact training niet genoeg is, bedenk dan dat zelfs een wandeling evenveel calorieën kan verbranden als hardlopen, afhankelijk van uw gewicht. Als u net weer begint, is het belangrijk naar uw lichaam te luisteren. Als u pijn of ongemak voelt, is het beter te stoppen dan door te zetten en letsel te riskeren.
Hou alles kort en krachtig.
Korte trainingen zijn goed, maar lange trainingen zijn niet beter voor je. In feite is alles langer dan een uur niet aan te raden, omdat het meer kwaad dan goed kan doen. Streef naar kortere trainingen die de klus klaren en de stress voor uw lichaam tot een minimum beperken. Als u voor het eerst traint, begin dan met kortere sessies en bouw die op naarmate u fitter wordt. Als u bijvoorbeeld uw uithoudingsvermogen wilt vergroten, probeer dan twee tot drie keer per week een training van 30 minuten te doen. Als u aan gewichtheffen doet, houd uw sessies dan korter. U wilt niet langer dan 15 of 20 minuten trainen.
Zoek een activiteit die u leuk vindt.
Als u klaar bent om te gaan sporten, kan het zijn dat u niet gemotiveerd bent om iets te doen. Of je hebt het gevoel dat je jezelf dwingt iets te doen wat je niet leuk vindt. Daarom is het zo belangrijk om een activiteit te vinden die je leuk vindt. Kies niet zomaar iets omdat je denkt dat je het zou moeten doen. Neem de tijd om een activiteit te vinden die je echt leuk vindt. Als je geniet van wat je doet, is het makkelijker om je aan je routine te houden. Bovendien is de kans groter dat je resultaten ziet.
Wees trots op elke oefening die je doet.
Sporten is geweldig om voor jezelf te doen, maar het kan gemakkelijk zijn om jezelf te veroordelen als je niet zo snel resultaten ziet als je zou willen. Als dit gebeurt, is het belangrijk om trots te zijn op elke oefening die je doet. Zelfs als u nog geen resultaten ziet, heeft lichaamsbeweging zoveel voordelen. Het kan je stemming verbeteren, stress helpen verlichten, je slaap verbeteren, je spieren versterken en je zelfs slimmer maken! Hoe meer je beweegt, hoe meer profijt je ervan hebt, dus wees hoe dan ook trots op jezelf.
Vertrouw niet op motivatie, maar bouw gewoontes op.
Motivatie is een goede zaak, maar het is niet iets wat je gemakkelijk kunt controleren. Je kunt niet vertrouwen op motivatie om je regelmatig van de bank of vroeg uit bed te krijgen. In plaats van te vertrouwen op motivatie om u door uw fitness routine te krijgen, bouw gewoontes op. Als je eenmaal een trainingsroutine hebt gevonden die voor jou werkt, maak die dan deel uit van je routine. Maak je geen zorgen over elke dag naar de sportschool gaan of elke ochtend een intensieve training doen. Begin met een paar eenvoudige oefeningen en doe ze regelmatig.
Bouw spieren op met krachttraining
Hoewel cardio belangrijk is voor je algehele gezondheid, is het opbouwen van spieren essentieel voor het verbranden van vet. Maar vaak richten mensen zich alleen op cardio, wat niet de beste manier is om vet van je lichaam te verliezen. Als je sport, breek je je spieren af. Als je je spieren niet rust en voedt, worden ze niet sterker. Krachttraining is belangrijk om spieren op te bouwen, en het kan je ook helpen meer calorieën te verbranden. Dat gezegd hebbende, cardio is nog steeds belangrijk voor je algehele gezondheid!
Probeer yoga voor flexibiliteit en kracht.
Yoga is een oefening waarmee je spieren kunt opbouwen en je flexibiliteit kunt verbeteren. Het is een geweldige manier om je algehele conditie te verbeteren, vooral als je net begint met sporten. Yoga heeft ook andere voordelen, zoals het verbeteren van je ademhaling en het helpen kalmeren. Als je sterker wilt worden, sla de yoga dan niet over. Het lijkt misschien alsof het alleen voor flexibiliteit is, maar het kan je ook helpen om spieren op te bouwen!
Ga ook naar de sportschool voor cardio- en conditietraining.
Hoewel het belangrijk is om je te richten op krachttraining, moet je ook cardio niet vergeten. Met oefeningen als hardlopen, fietsen en zwemmen kun je veel sneller vet en calorieën verbranden dan met alleen krachttraining. Hoewel cardio belangrijk is, wil je krachttraining ook niet helemaal verwaarlozen. Om van beide de beste resultaten te krijgen, combineer je ze in één training. Ga een paar keer per week naar de sportschool voor een aerobe training van 45 minuten, en doe dan op de andere dagen thuis een paar krachttrainingsoefeningen.
Conclusie
Regelmatig sporten heeft zoveel voordelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Terugkomen in een trainingsroutine is gemakkelijker dan je denkt als je deze tips volgt. Zodra je de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging begint te zien, zul je je afvragen waarom je zo lang hebt gewacht om te beginnen.